E-pošta: vodnik.zf@gmail.com Facebook: Vodnik Po Znanstveni Fantastiki Twitter: @VodnikPoZF GooglePlus: Vodnik po znanstveni fantastiki GooglePlus: Galerija ZFF naslovnic YouTube: Vodnik po ZF Vimeo: vodnikpozf

O Vodniku
Novice

Slovenska ZFF
Literatura
Drugi mediji
Analiza

Prevodi
Iz SLO
V SLO

Avtorji o ZF
Kronologija
FAQ


SLO ENG

Vodnik po ZF je spletna encikopedija, ki popisuje slovenske znanstvenofantastične in fantastične vsebine v različnih medijih, strokovne vire, povezave, misli avtoric in avtorjev o žanru ter aktualne dogodke na tem področju.

The Guide to Science Fiction is an online encyclopedia of Slovenian science fiction and fantasy content in various media, analytic sources, links, authors' opinions on the genre and current events in the field.


Creative Commons licenca
Vodnik po znanstveni fantastiki je ponujen pod Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 3.0 Nedoločeno licenco


Poišči na Wikipedii (ANG):

TEMELJNA DELA,
brezplačno dostopna prek projekta Gutenberg:

Glej tudi: Antropologija, Pustolovski roman, Otroška literatura, Folklora, Gotska fikcija, Grozljiva fikcija, Skrivnostna fikcija, Mitologija, Psihologija in drugi žanri, ki jih Vodnik obravnava le bežno kot elemente v sicer ZFF delih.


Precej ZFF literature v različnih jezikih je dostopne prek portalov Wikisource,
vse več tudi prek slovenskega Wikivira.


ZF LITERATURA

The official web site of author Ursula K. Le Guin.
Le Guin's World
Uradna in ljubiteljska stran pisateljice (oboževalci - lahko ji pišete za avtogram s posvetilom)

Philip K. Dick - The Official Site
Uradna stran pisatelja, "posvečena njegovemu življenju, delu in viziji".

The Official Stanislaw Lem Site
Uradna stran poljskega pisatelja, ki jo ureja njegov sin.

Into the Wardrobe: a C. S. Lewis web site
Na spletu že od leta 1994, ogromno materiala, redno posodabljana.

Robert A. Heinlein, Dean od Science Fiction Writers
Stran, posvečena enemu izmed največjih.

The Official Dune Website
Dune Index
Dune je eno izmed tistih ZF del, ki bi morala biti že davno prevedena v slovenščino, pa se to še ni zgodilo. Uradna stran in ljubiteljski poklon kultni seriji knjig Franka Herberta.

TerryPratchettBooks.com
A Terry Pratchett / Discworld Web Site
Terry Pratchett in njegova zbirka Discworld.

The Encyclopedia of Arda
Referenčni vodnik po Tolkienovih delih s skoraj 5000 vnosi je napisan v enakem kontekstu, kot ga je uporabljal Tolkien sam, ko se je predstavljal kot prevajalec in ne avtor zgodb. Enciklopedija Arde tako opisuje njegov svet bolj z zgodovinskega kot literarnega vidika.

BBC Online – The Hitchhiker's Guide to the Galaxy
H2G2: spletna verzija Štoparskega vodnika po galaksiji, pri kateri je aktivno sodeloval sedaj že pokojni Douglas Adams. Poleg Vodnika, ki ga sestavljajo člani sami, so na strani še druge interaktivne rubrike, obsežen opis originala ter njegovega avtorja, kvizi itd.

Floor 42
Obširna stran oboževalcev Douglasa Adamsa

Marvin's Page
Stran, posvečena izključno paranoičnemu androidu Marvinu iz Štoparskega vodnika.

The Meaning Of Liff
Knjiga/slovar alternativnih pomenov Douglasa Adamsa in Johna Lloyda na spletu.

Liff
Ljubitelji nadaljujejo tradicijo in gradijo svojo različico. Najdemo tudi Ljubljano, ki pomeni "eno od tistih stvari, ki je smešna, ko se zgodi, ob ponovni razlagi pa je deležna le skeptično dvignjenih obrvi". :)

Znak Sagite
Znak Sagite se ukvarja s področji znanstvene fantastike, fantastike in hororja, specifično s srbskimi, hrvaškimi in bosanskimi pisatelji, ilustratorji, uredniki ter njihovimi biografskimi in bibliografskimi podatki. Objavlja tudi zgodbe, eseje, ilustracije itd., na forumu pa poteka aktivna debata. (HR)

NOSF – SF portal i magazin
"Never Ordinary Sometimes Fantastic" – stran je ustvaril Davor Banović, urednik prvih petih delov Via Galactice. Nov projekt je namenjem objavljanju znanstvenofantastičnih zgodb domačih (hrvaških) avtorjev. Stran ponuja tudi sveže novice, recenzije, sezname najboljših in aktivnen forum. (HR)

Fantastic Fiction
Obsežen seznam pisateljic in pisateljev fantastike.

Bukla: Ker knjige navdihujejo ...
Brezplačna revija o dobrih knjigah. (SI)


ZALOŽBE, PUBLIKACIJE

Fantastikon
Zbirka Fantastikon založbe Tuma. (SI)

Tehniška založba Slovenije
že desetletja deluje na področju znanstvene fantastike, nepogrešljivi so tudi njeni prispevki v obliki objavljenih ZF zgodb v reviji Življenje in tehnika. Tudi nekaj ZF v e-knjigarni založbe. (SI)

Futura
Na strani je dosegljiva bibliografija novih številk Future, podatki o avtorjih in zgodbah, forum, novice s področja znanstvene fantastike (HR)

InterNOVA
Polletna revija je začela izhajati decembra 2002, posvečena nemški sodobni znanstveni fantastiki. Dobrih piscev za prevod je bilo preveč, in rodila se je mednarodna verzija, ki je namenjena prikazu sodobne ZF v državah, ki jih anglo-ameriško centrirani ZF trgi radi spregledajo.

Asimov's Science Fiction
Uveljavljena ZF revija, ki objavlja kvaliteten material. Nekaj besedil iz trenutne številke lahko vsakič brezplačno preberete na strani.

Analog Science Fiction and Fact
ASF se že več kot 70 let posveča ZF in znanstvenim dejstvom. Revijo se mnogokrat omenja kot prostor, v katerem je ZF odraščala, saj je urednik Campbell od svojih piscev že leta 1938 zahteval, da razmišljajo, kako se bosta znanost in tehnologija zares razvijali v prihodnosti ter kakšen bo njun vpliv na človeška življenja.

The Magazine of Fantasy & Science Fiction
Spletna stran revije Fantasy & Science Fiction, ki sicer izhaja že od leta 1949 in je prva objavila marsikatero ZF klasiko.

Alef: ZF knjižara
Netradicionalna ZF knjigarna Alef pod vodstvom Siniše Lekića. (HR)

SF eye
Polletna revija Stephena P. Browna je bila namenjena člankom znanih pisateljev, intervjujem in kritiki moderne ZF ter nenavadnim in drznim ilustracijam. Na žalost je prenehala izhajati že pred leti, a pretekle številke je še možno izslediti.

Vodnik po ZF

Posodobitev: 13. avgust 2012


Našteti so po jezikih urejeni prevodi (ali, redko, originali) leposlovnih ali teoretičnih ZFF del slovenskih avtoric in avtorjev v tujih jezikih. O avtorjih je na voljo več informacij na Seznamu objavljenih slovenskih ZFF del. Dela so urejena primarno po jeziku, zato uporabite ukaz Ctrl + F, če iščete specifično avtorico ali avtorja. Monografije so označene s poševno pisavo, posamezne zgodbe v zbirkah/revijah z navadno pisavo in dela/pisci na robu žanra z zvezdico (*). Otroška in mladinska literatura nosi oznako [mlad], poezija [p] in teorija [t].

Seznam zaenkrat zajema predvsem leposlovno prozo, a se bo sčasoma razširil na poezijo in teoretske prispevke o ZFF. Vključeval bo tudi stripe in slikanice, hibride med literarnim in likovnim, predvsem zaradi njihove maloštevilnosti in dostopnosti prek Cobissa. Vsebuje vsa dela, ki se držijo temeljnih žanrskih zakonitosti, ne glede na kakovost.
Spisek še zdaleč ni končan, zato se priporočam za vsako manjkajočo informacijo ali popravek na vodnik.zf (at) gmail.com.

Spletni viri:

Zbirke zgodb:

Periodika:

Trenutno:

16 jezikov
4 avtorice + 25 avtorjev, skupaj 29


Český (češki jezik)
Deutsch (nemški jezik)
English (angleški jezik)
Español (španski jezik)
Français (francoski jezik)
Hrvatski (hrvaški jezik)
Italiano (italijanski jezik)
Magyar (madžarski jezik)
Makedonski (makedonski jezik)
Polski (poljski jezik)
Russkiy (ruski jezik)
Shqip (albanski jezik)
Slovenský (slovaški jezik)
Srpski (srbski jezik)
Srpskohrvatski, hrvatskosrpski (srbohrvaški jezik)
Suomi (finski jezik)


Český (češki jezik)

Deutsch (nemški jezik)

English (angleški jezik)

Español (španski jezik)

Français (francoski jezik)

Hrvatski (hrvaški jezik)

Italiano (italijanski jezik)

Magyar (madžarski jezik)

Makedonski (makedonski jezik)

Polski (poljski jezik)

Russkiy (ruski jezik)

Shqip (albanski jezik)

Slovenský (slovaški jezik)

Srpski (srbski jezik)

Srpskohrvatski, hrvatskosrpski (srbohrvaški jezik)

Suomi (finski jezik)