Razvoj portala

2005–2006: ZAČETKI

Vodnik2005-2006Sestavljanju seznama ZFF povezav za številko e-Blodnjaka (na spletu je bilo takrat bistveno manj kakovostnih portalov in informacij) je sledilo popisovanje zgodb in romanov za seznam objavljenih slovenskih ZFF del od 1878 do danes. V zasnovo spletnega domovanja e-revije in mail liste e-Blodnjak sem vključila oba popisa in dodala zanimive misli avtoric in avtorjev o žanru.

2007–2010: OSAMOSVOJITEV

Vodnik2007–2010Po razpadu skupnosti se je pokazalo, da bi bilo slovensko ZF vseeno smiselno pregledneje razdelati, zato sem začela popisovati še multimedijo, teorijo in pomembne datume. Bistvena sprememba so bile sveže novice o dogajanju na sceni in zanimive povezave, ki so nadomestile statični seznam. Vsebine sem začela sproti prevajati v angleščino, saj je bilo mednarodni spletni skupnosti na voljo bore malo podatkov o naši ZF. Podatke sem leta 2009 pod novim imenom Vodnik po znanstveni fantastiki preselila na samostojno domeno. Nastali so kanal na YouTube, profil na Facebooku in galerija vizualij na Picasi.

2011–2014: DOPOLNJEVANJE

Vodnik2011-2014V tem obdobju se je Vodnik vsebinsko najbolj razširil. Statičnim vsebinam sta se pridružila popisa prevodov tujih avtoric in avtorjev v slovenščino ter slovenskih v tuje jezike. Koledar sem preoblikovala v bolj smiselno primerjalno kronologijo razvoja žanra pri nas in po svetu. Galerijam naslovnic romanov, zbirk zgodb, teorije, periodike, prevodov v tuje jezike ter promocijskih materialov multimedije in dogodkov se je pridružil album (sproti izginjajoče) ZFF ulične umetnosti po Sloveniji. Prisotnost na družbenih omrežjih se je razširila na Twitter, Google+, Vimeo in sčasoma Ello, a je po krajšem sprotnem kloniranju objav ostala simbolične narave.

2015–2016: PREVETRITEV

Vodnik2015-2016Ko sem se končno naveličala pisanja HTML in CSS v beležnici, sem selitev arhivov na WordPress izkoristila za dolgo načrtovano spremembo podobe. Vodnik po ZF je postal Punctus interrogativus, v kolektivnem spominu (in, pomembneje, na spletu) skoraj pozabljeni predhodnik sodobnega vprašaja, ki je nekoč označeval vprašanja, ki zahtevajo odgovor. Premik znotraj Facebooka (s profila na stran) se je za neprofiten projekt z vidika ohranjanja skupnosti 500+ sledilcev pokazal za logistično precej zahtevnega  predvsem zaradi komercializacije omrežja in vse bolj zvitih metod razvrščanja objav.