November 2017

8. november ob 20.00: Animatečni warm-up ::: ApoA – za ogrevanje nekaj po ZFF dišečih kratkih filmov v Pritličju.

9. november ob 19.00: Knjiga in film: O fenomenu Dekline zgodbe z Varjo Močnik, dogodek iz serije pogovorov o literaturi in njenih dvojnikih v Vodnikovi domačiji.

Do 12. novembra: Utopija / Distopija: arhitektura, mesto, teritorij v Mestni galeriji Ljubljana (denimo: Géraldine Py & Roberto Verde: Zadnja fasada Ajdovega mesta).

Še do 13. novembra lahko pošljete kratko zgodbo na literarni natečaj revije Outsider Straniščna spletka.

14. november: ob 18.00 Delavnica pisanja elektronske poezije in ob 19.00 odprtje trajne medijske instalacije Jake Železnikarja Spomini Interaktivalija in interaktivna spletna poezija v Vodnikovi domačiji.

Do 20. novembra: situacija je resna – na portalu Dobreknjige.si le še kratek čas zbirajo bralne utrinke, zaenkrat pa je naloženih samo 24 ZF del, pet antiutopij in dve utopiji! Okej, fantastike je več (83), ampak zagotovo manjka še kakšna, ki vam je med najljubšimi. Akcija!

22.–26. november: Slovenski knjižni sejem v Cankarjevem domu.

27. november ob 19.00: Zagovor vrednot znanosti – pogovor ob 20-letnici Kvarkadabre, v ZRC SAZU.


Dobrodošlo presenečenje na razstavi o Almi Karlin v Cankarjevem domu (še do januarja): upodobitve njenega fantazijskega sveta izpod prstov predane sopotnice Thee Schreiber Gamelin.

Nnedi Okorafor in ZF zgodbe o Afriki prihodnosti na TEDGlobal 2017.

Se spomnite, ko je Margaret Atwood podarila neizdan roman Knjižnici prihodnosti umetnice Katie Paterson? Do leta 2114, ko bodo posekali v ta namen zasajena drevesa na Norveškem, iz njih naredili papir in zbrane rokopise natisnili, se ji bo vsako leto pridružil nov/-a avtor/-ica.

Zeynep Tufekci: Samo zato, da bi ljudje klikali na oglase, gradimo antiutopijo (TED Talk).

Zakaj je v domišljijskih ZFF svetovih tako malo temnopoltih likov?

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency, ameriška različica – menda gledljiv remake?

Yángzhōu Zhōngshūgé (扬州钟书阁): neskončni knjižni tunel.

Peanuts/Stranger Things mash-up. :)

“Nihče ne ve, od kod je prišel. Nihče ne pozna njegove starosti. Vedo pa zagotovo, da ni od tod. Pred kratkim je Osončje obiskal prvi asteroid, ki je nastal nekje drugje – in kmalu ga bo za vedno zapustil.” Asteroid ‘Oumuauma.