November 2016

15. november: metaFORA – izza zrcala, natečaj za najboljšo kratko zgodbo:

Napiši zgodbo z elementi fantastike. Fantastična literatura združuje žanre, ki se oddaljujejo od resničnosti: fantastiko, grozljivko, utopijo in ostale razvojne oblike, ki segajo od pravljic do mitov in futurističnih zgodb. Fantastičnost se pojavi, ko pride do napetosti med realnim in irealnim svetom, na meji med znanim in neznanim. Dogajanje se lahko odvija v navidezno realnem okolju ali pa izključno v fantastičnem okolju.

Mlajši od 25 let lahko še neobjavljeno zgodbo pošljete do 15. marca 2017.

23.–27. november: Slovenski knjižni sejem. Med drugim:

23. november: Literatura skozi računalniške igre (Arsov forum) in Izdelovanje fantazijskih zgradb z MGML.

25. november:  Inferno – stripovska predelava literarnih klasikov.

25. in 26. november: Jules Verne: 20000 milj pod morjem (gledališka predstava).

26. november: Matematika v pravljicah in pravljice v matematiki, Strip: navodila za uporabo (pogovor), Show strahov – otroški muzikal za male in velike otroke, Zvezdica Zaspanka (predstava) ter Radio Tesla in zgodba o otroku svetlobe (predstava).

25. november: Pozor, občutljivo na svetlobo! (Photosensitive) – začetek delavnice v okviru Svetlobne gverile. V parku ob Križankah se bodo dijaki lotili izdelave “geometrijskih objektov iz fluorescentne vrvice, ki s pomočjo ultravijolične svetlobe zažari v temi in tako ustvarja živobarven svet barv in oblik. Prostorska instalacija, razprostrta v krošnjah dreves ob ljubljanskih Križankah, gledalca uvaja v kompleksno in hkrati čarobno mrežo oblik in svetlobe.” V delu do 8. decembra in na ogled do 5. januarja, vsak dan od 17.00 do 3.00.

Po ilustraciji iz The Half Hour Library of Travel, Nature and Science for young readers, str. 292. London, 1896.

Zakaj imamo radi antiutopije.

Pri 71 letih je umrl Ron Glass (Shepherd Book iz Firefly).