Junij 2019

Le še do 3. junija lahko oddate zgodbo na 28. natečaj za najboljšo kratko zgodbo programa Ars Radia Slovenija.

3.–29. junij v Knjižnici Otona Župančiča: razstava Dušan Kastelic – V kaj je zrasel deček z žužki v glavi? (več).

6. junij ob 18.00 v Slovenski kinoteki: Kino projekcija filma Solaris in pogovor o ZF ter znanosti; bolj specifično “pogovor o obetih poseljevanja Marsa, kakšna je prihodnost potovanja v vesolje ter kakšne posledice bo imela vključitev privatnega sektorja na področje raziskovanje vesolja. Poleg tega pa se bomo dotaknili tudi povezave med znanstveno fantastiko in napredkom v znanosti”.

Do 10. junija: natečaj ČKZ:

Petdeset let bo, odkar je človeštvo zakorakalo po Luni. Ob tej priložnosti pri reviji Časopis za kritiko znanosti razpisujemo natečaj za najboljšo kratko zgodbo iz žanra znanstvene fantastike. Besedilo naj obsega od 8000 do 30000 znakov s presledki. Zmagovalna zgodba bo objavljena v jesenski številki in honorirana, po presoji žirije pa bomo objavili tudi druge zgodbe, ki bodo izstopale po kvaliteti. Zgodbe do 10. junija 2019 pošljite na spletni naslov ckzrevija@gmail.com. Poskrbite, da identiteta pisca ne bo razvidna v samem dokumentu besedila!

10. junij ob 19.00 v Prešernovi dvorani SAZU: predavanje dr. Jureta Zupana z naslovom “Kaj vemo o temni snovi?

10. junij ob 19.00 v Knjigarni AZIL: pogovor o knjigi Timothyja Mortona Hiperobjekti. FIlozofija in ekologija po koncu sveta.

13. in 14. junij v Rogu in Akademskem kolegiju: 12. kulturološki simpozij Spomini prihodnosti.

13.–20. junij na Kersnikovi: razstave in simpozij Zemlja brez ljudi: na robovih umetnega življenja.

17. junij ob 19.00 v Balassijevem inštitutu: Madžarski filmski klub: Jupitrova luna (Kornél Mundruczó, 2017). Kot so zapisali v Kinodvoru: “Nadrealistični, distopični znanstvenofantastični triler, postavljen nekam vzdolž meja trdnjave Evrope, je senzacionalna, akcije polna, vizualno osupljiva politična alegorija, v kateri se čudeži prodajajo za drobiž”.

18. junij – 29. avgust v Balassijevem inštitutu: otvoritev razstave Balázsa Deima Fotonični teden:

Projekt, ki povezuje svetove čutnega zaznavanja, domišljije in osebnih spominov, ponovno ovrednoti vsakdanje predmete in kraje na način, da se nam le-ti zazdijo kot dokazi potovanj v vesolje. Pri tem pa ne skriva znamenj vsakdanjosti in izvirnih funkcij predmetov. Tako so podobe vesolja, ustvarjene iz preprostih predmetov, kot dokumentacija zasebnega in notranjega potovanja, ponovno postavljene v kontekst.

Do 26. junija: prijava na plačano usposabljanje za težje zaposljive na uredništvu revije Stripburger.

28. junij ob 20.00 v osmo/za: Poligonija: Nisem človek, sem___:

Ali se človek danes spreminja v bitje, ki prehaja iz stvarnosti v kiberprostor ali pa gre pri teh napovedih zgolj za pretiravanja, ki so posledica vse hitrejšega razvoja tehnologije in kulture?


Še malo, pa bo 5. junij in s tem peta sezona Black Mirror; pri Guardianu so razvrstili vse epizode od najslabše do najboljše.

Bralni seznam: dobro stoletje postapokaliptičnih del.

Znani so rezultati trojice mladinskih natečajev Mestne knjižnice Ljubljana; nas je seveda najbolj zanimal tisti za dramsko delo na temo pristanka človeka na Luni. Izbrana tri dela lahko preberete tukaj.

Kako izumljamo prihodnost.

Podpri svobodo izražanja! #defendROG

O možnostih brezrazredne družbe:

In a speech LeGuin gave in 2014, after receiving the Medal for Distinguished Contribution to American Letters from the National Book Awards, she describes writers who do this work as “realists of a larger reality.” Noting, in reference to climate change, that “hard times are coming,” she suggests “we will be wanting the voices of writers who can see alternatives to how we live now and can see through our fear-stricken society and its obsessive technologies to other ways of being, and even imagine some real grounds for hope.”

Werner Herzog o praznosti tehnoloških utopij in nujnosti preusmeritve nazaj na Zemljo. Za nami bo namreč ostal geološki sloj plastike.

“Morda želijo distopije uničiti družbe, ki jih upodabljajo.”

RTV SLO MMC podrobno: Na pragu digitalne diktature: brez zasebnosti in brez svobode.

Strašljivo prepričljive lažne podobe (deep fakes): ena umetna inteligenca jih ustvari, druga pa prepoznava, če gre za dejanske ali generirane portrete.

Kaj se zgodi, če UI prežveči na stotine evrovizijskih komadov in potem napiše lastnega? Blue Jeans and Bloody Tears.

Fizičarka in pisateljica Vandana Singh o medsebojnih vplivih znanosti in fikcije.

“Težko pričakovana posodobitev mobilne aplikacije #mCOBISS 3.0 je tukaj.”

Anekdote mehanika s snemanja Stalkerja; področje naj bi bilo res strupeno.

Maria/Maschinenmensch iz Metropolisa med odmorom. :)

Kako se Černobil spreminja v sončno elektrarno; kako preživeli vidijo novo serijo; primerjava z resničnimi dogodki; o ideoloških motivih produkcije.

Antiutopična fikcija o Brexitu.

Kako družbena omrežja s trgovanjem s podatki pridejo do disproporcionalnega vpliva na odločitve, ki bi jih morali sprejemati v parlamentih in ne na prostem trgu.

Vse, kar vas je vedno (ali morda nikoli) zanimalo o astronavtskih kakcih.

Avstralski First Dog on the Moon does it again.

Poletni meme kotiček: nepredvidena tveganja, povezana s samovozečimi vozili; o življenju, resničnosti izkustev, perspektivi, iskanju inteligentnega življenja, puščavi hiperurbanega, protirobotskem dizajnu, težavnem flirtanju v vesoljski agenciji in zabavni rabi tehnologije v banalne namene.