Junij 2019

Le še do 3. junija lahko oddate zgodbo na 28. natečaj za najboljšo kratko zgodbo programa Ars Radia Slovenija.

3.–29. junij v Knjižnici Otona Župančiča: razstava Dušan Kastelic – V kaj je zrasel deček z žužki v glavi? (več).

6. junij ob 18.00 v Slovenski kinoteki: Kino projekcija filma Solaris in pogovor o ZF ter znanosti; bolj specifično “pogovor o obetih poseljevanja Marsa, kakšna je prihodnost potovanja v vesolje ter kakšne posledice bo imela vključitev privatnega sektorja na področje raziskovanje vesolja. Poleg tega pa se bomo dotaknili tudi povezave med znanstveno fantastiko in napredkom v znanosti”.

Do 10. junija: natečaj ČKZ:

Petdeset let bo, odkar je človeštvo zakorakalo po Luni. Ob tej priložnosti pri reviji Časopis za kritiko znanosti razpisujemo natečaj za najboljšo kratko zgodbo iz žanra znanstvene fantastike. Besedilo naj obsega od 8000 do 30000 znakov s presledki. Zmagovalna zgodba bo objavljena v jesenski številki in honorirana, po presoji žirije pa bomo objavili tudi druge zgodbe, ki bodo izstopale po kvaliteti. Zgodbe do 10. junija 2019 pošljite na spletni naslov ckzrevija@gmail.com. Poskrbite, da identiteta pisca ne bo razvidna v samem dokumentu besedila!

10. junij ob 19.00 v Prešernovi dvorani SAZU: predavanje dr. Jureta Zupana z naslovom “Kaj vemo o temni snovi?

10. junij ob 19.00 v Knjigarni AZIL: pogovor o knjigi Timothyja Mortona Hiperobjekti. FIlozofija in ekologija po koncu sveta.

17. junij ob 19.00 v Balassijevem inštitutu: Madžarski filmski klub: Jupitrova luna (Kornél Mundruczó, 2017). Kot so zapisali v Kinodvoru: “Nadrealistični, distopični znanstvenofantastični triler, postavljen nekam vzdolž meja trdnjave Evrope, je senzacionalna, akcije polna, vizualno osupljiva politična alegorija, v kateri se čudeži prodajajo za drobiž”.

18. junij – 29. avgust v Balassijevem inštitutu: otvoritev razstave Balázsa Deima Fotonični teden:

Projekt, ki povezuje svetove čutnega zaznavanja, domišljije in osebnih spominov, ponovno ovrednoti vsakdanje predmete in kraje na način, da se nam le-ti zazdijo kot dokazi potovanj v vesolje. Pri tem pa ne skriva znamenj vsakdanjosti in izvirnih funkcij predmetov. Tako so podobe vesolja, ustvarjene iz preprostih predmetov, kot dokumentacija zasebnega in notranjega potovanja, ponovno postavljene v kontekst.


Še malo, pa bo 5. junij in s tem peta sezona Black Mirror.

Bralni seznam: dobro stoletje postapokaliptičnih del.

O možnostih brezrazredne družbe:

In a speech LeGuin gave in 2014, after receiving the Medal for Distinguished Contribution to American Letters from the National Book Awards, she describes writers who do this work as “realists of a larger reality.” Noting, in reference to climate change, that “hard times are coming,” she suggests “we will be wanting the voices of writers who can see alternatives to how we live now and can see through our fear-stricken society and its obsessive technologies to other ways of being, and even imagine some real grounds for hope.”

“Morda želijo distopije uničiti družbe, ki jih upodabljajo.”

RTV SLO MMC podrobno: Na pragu digitalne diktature: brez zasebnosti in brez svobode.

“Težko pričakovana posodobitev mobilne aplikacije #mCOBISS 3.0 je tukaj.”

Kako se Černobil spreminja v sončno elektrarno.

Avstralski First Dog on the Moon does it again.

Nepredvidena tveganja, povezana s samovozečimi vozili. :>