Junij 2017

8.–9. junij: mednarodni simpozij Zemlja brez ljudi II:

To, kar se je še pred nekaj leti zdelo kot znanstvena fantastika, sedaj živimo v realnem času kot realizacijo pozitivne utopije, ki v kratkem napoveduje spremembo vsega: kako potujemo, kako komuniciramo, kaj jemo, v kaj se oblačimo, kako odločamo, kako participiramo, kako trgujemo … skratka, kako živimo. Pred našimi očmi se odvija pomenljivo preurejanje centrov moči na Zemlji, ki se geostrateško seli v vesolje. Prevzemajo ga uspešne vsebinske platforme, ki v transnacionalnost vesolja zrcalijo transnacionalnost interneta in drugih telekomunikacijskih kanalov. Za razliko od vesoljske tekme v 60’ letih prejšnjega stoletja, kjer sta svetovni sili tekmovali za Luno, je danes ultimativni dokaz moči tekma za Mars. V tej perspektivi se znanstvene raziskave in razvoj tehnologij, ki ustvarjajo tehnološke pogoje za preživetje na Rdečem planetu, kažejo kot drugo ime za konec življenja na Zemlji. Katastrofični scenarij, ki predvideva exodos na druga vesoljska telesa, lahko beremo čez nabor tehnologij, ki se razvijajo za preživetje na Marsu. Radikalni pogoji, biotehnologije, astrobiologija, exo-življenje, ekstremofili, umetno življenje, umetna inteligenca, robotska arhitektura … za vsak slučaj, če nam vseeno ne bo uspelo skočiti do Marsa. Več.

Med drugim:

8.–22. junij: Bazo, Peljhan, Yerkes: Somnium v Kapelici:

“Postavitev Somnium je observatorij, razdeljen na več nivojev. Prvega tvori sama fizična postavitev, ki vsebuje stekleni disk, na katerem so lasersko vgravirane pozicije zvezd in zvezdnih sistemov v Keplerjevem vidnem polju. Stekleni disk ustreza mreži detektorjev, ki se nahajajo na satelitu Kepler in s pomočjo katerih se opravlja iskanje eksoplanetov. /…/ Drugi nivo predstavlja zvočna slika /…/ za vsako od več kot 100.000 zvezd in sistemov v bazi /…/, sonifikacija opazovanja tranzicije planetov pred zvezdo, ki jo je prispeval sodelavec projekta Jon Jenkins (NASA). Tretji je nivo iskanja, saj je vzorec premikanja optičnega mikroskopa po galaktični ravnini avtonomen in avtomatiziran. /…/ Stanje sistema in pozicijo opazovanja je mogoče spremljati na dodatnem statusnem prikazovalniku.”

10. junij: R2D2 (s FRI) pozdravlja iz Cankarjevega doma!

Nadaljevanje delavnic Polonca Kovač in vesoljsko jajce,
26. junij ob 10.00 in
27. junij ob 10.00, oboje v Knjižnici Prežihovega Voranca.


Šest filmov za prevpraševanje resničnosti in življenja.

Cyanometer: “nov nonument iz serije Nonumentov – futurističnih, znanstveno fantastičnih in utopičnih instalacij in objektov v javnem prostoru Martina Briclja Barage“.

Skoraj pol milijona Slovencev ima knjižnično izkaznico.