Junij 2013

Za tiste, ki ste naveličani obsežne in počasne platforme Facebooka, novice odslej objavljamo tudi na Twitterju (in seveda še naprej na FB ter na spletni strani).

13. junij: zadnji Stripolis pred poletjem, z otvoritvijo nove stalne razstave slovenskega stripa.

15. junij: Poletna muzejska noč. Če ste le odporni na gnečo, vročino in zmerno pomanjkanje kisika, se lahko znova brezplačno sprehodite po slovenskih muzejih in galerijah. Veliko zanimivega, malo žanrskega, morda še najbolj ogledi razstav in vesoljski kino v KSEVT, Svetlobna gverila na različnih lokacijah po Ljubljani (maxheadroomovska sobica Od oblike do oblike v Vžigalici do 29. junija), razstava poskusov Nikole Tesle v Bistri, v Celju voden ogled po poteh Alme M. Karlin, premislek o času Sabe Skaberne v Kamniku.

17. junij: O’živela knjiga pred galerijo ŠKUC: MiniStripburgerjeva strip delavnica za mlade (Andrej Štular, David Krančan) do 18. junija in delavnica kreativnega pisanja v fantazijskem žanru (Vesna Lemaić) do 19. junija. Predhodne prijave!
19. junija še predstavitev nove izdaje Obiska s planeta Beta Matjaža Schmidta.

21. in 22. junij: Orwellova antiutopična satira Živalska farma (animacija Johna Halasa in Joy Batchelor iz leta 1954) v Kinoteki.

21. junij: če radi utelesite svoje žanrske preference: Zombiewalk 2013 v Mariboru; delavnice maskiranja še 6., 13. in 20. junija (FB; SI).

22. junij: Plesoči risarski robotki, ustvarjalna delavnica umetnika Stefana Doepnerja za otroke in mladostnike, v RogLabu. Prijave do 20. junija.

27. junij: delavnica skupinskega pisanja zgodb Svetovi drugih s Teo Hvalo na Mladih rimah v Menzi pri koritu.

Prizme uradno ni več (v spomin na boljše čase intervju z nekdanjo predsednico Tanjo Cvitko), vendar se govori o ohranitvi foruma in neformalni aktivnosti – zainteresirani se jim javite.

Društvo Zvezdni prah razpisuje natečaj za drugo antologijo spekulativne literature; časa imate do 30. septembra.

Do jeseni: spet je tu Knjižnica pod krošnjami.

Majska razstava Marka Jakšeta je bila fantastična v obeh pomenih besede. Odmevi: RTV SLO, Pogledi, Delo.

Z nekoliko zamude čestitamo Martinu Vavpotiču, prejemniku ene od devetih nagrad ESFS Encouragement Award na letošnjem Euroconu v Ukrajini. Avtor je leta 2005 objavil roman Čez veliko zahodno morje, njegove zgodbe zasledimo v glasilih e-Blodnjak, Neskončnost, Jašubeg en Jered in v zbirki Zvezdni prah, piše pa tudi blog.
Spomnimo še na našega prvega prejemnika te nagrade z lanskega zagrebškega Eurocona, mladega Aleša Oblaka, ki je leta 2011 izdal prvenec Hiša dobrih gospodov.

10 odličnih knjig, za katere niste vedeli, da so ZF ali F.

Odhajajo velika imena 20. stoletja; po Bradburyju in Borisu Strugackem še Jack Vance (The 6th Floor@NYT, New York Daily News).
Po kratkem boju z rakom ni več Iaina Banksa (Guardian, 2). Kot je napisal Neil Gaiman, “Če še niste prebrali nobene njegove knjige, preberite kakšno. In nato naslednjo. Celo slabe so bile dobre, in dobre so bile osupljive”. Nekaj predlogov.
Serija smrti se kar nadaljuje … preminil je tudi Richard Matheson.

Grant Snider: Remembering Futurism.

Resničnost je za tiste, ki ….

“Hoće li budućnost izgledati ovako…nadamo se da ne…,” skrbi Sirius B (in nas tudi).

Siva cona med znanostjo in ZF: Shinichi Mochizuki in domneva abc.

Med novoizbranimi astronavti Nase je prvič polovica žensk.

“Odkritje tako majhne galaksije je kot odkritje slona, manjšega od miši.”

Aktualne fizikalno-astronomske enigme: temna energija (prevod intervjuja precej škripa, a odpustimo, ker gre za zanimiv kolektivni eksperiment).

Če vas je Radovednost navdala z optimizmom, da ji bomo kmalu sledili …

Verjetno ste že videli Bowiejevo Space Oddity v izvedbi poveljnika ISS Chrisa Hadfielda? :)