Julij 2013

Do jeseni: svetlobna inštalacija Irene Šinkovec Kolo, 5200 let je vredna ogleda; najbrž ni treba poudariti, da isto velja za najstarejše leseno kolo, ki je dobro umeščeno in znanstvenofantastično obarvano inštalacijo navdihnilo, pa tudi za razstavo o Almi Karlin, ravno tako na gradu.

3.–6. julij (LJ), 30. junij – 4. julij (MB), tudi v Novi Gorici, Kamniku, Kranju, Izoli, Sežani, Rušah in Šoštanju: Ana Desetnica, mednarodni festival uličnega gledališča (opisi nastopajočih).

15.–20. julij: 9. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina v Ljutomeru.

Maja Novak (Mladina Intervju 2013, 112):

Kakovostna znanstvenofantastična literatura v resnici ne opisuje izmišljotin. Opisuje ta svet. Ampak zaradi tega, ker prestavi dogajanje v neko izmišljeno okolje, lahko pravzaprav tisto, kar je bistveno, recimo v medčloveških odnosih ali družbenih razmerjih, v odnosu človeštva do tehnologije, ekologije itd. lepše izpostavi. Poleg tega se tudi lepše bere. Mene realizem na smrt dolgočasi. Če sem kdaj trpela v življenju, pa je bilo takrat, ko sem morala v gimnaziji brati Prousta. Nikoli več v življenju nočem biti pri vojaški vzgoji in tudi Prousta nočem več brati.

Pa jo le začenjajo opažati tudi osrednji mediji: Od znanstvene k ekofantastiki (Pogledi).

Medard Kržišnik za Radio Študent: Vesolje še vedno navdušuje astronavte, znanstvenike in umetnike (komentirajo Sunita Williams, Dragan Živadinov, Miha Turšič, Vojko Kogej in Srečko Fijavž).

Ha! Takole nizozemska ekipa Front404 ob obletnici Orwellovega rojstva.

“Morali bi zagnati Kampanjo za prave ZF naslovnice in zahtevati sliko nečesa nepojmljivo čudnega na vsaki knjigi,” tvita @SciFiNow, in mi se strinjamo.

Kaj priporočiti do ZF skeptičnim znancem.

Vojna zvezd po vzoru Shakespearja. Hm …

Branje ni samo eskapizem.

Vonj po starih knjigah? :) Kaže, da povezava z vanilijo ni za lase privlečena.

Za tiste, ki ste naveličani monotonosti ameriškega filmskega mainstreama – odlomki top 30 ZF filmov z vsega sveta: prvi, drugi, tretji, četrti, peti in šesti del.

Se spomnite Compressorhead? Zdaj so tu Z-Machine, “očiten primer več kot uspešnega sodelovanja med ljudmi in stroji”, pri čemer so slednji interaktivni in se ponašajo tudi z 78 prsti.

Od romantičnega do klavstrofobičnega občutka: če bi bili planeti našega osončja enako blizu kot Luna.

Oho, Voyager 1! (Več.)