December 2016

1. december ob 18.30: Koliko vesolja lahko vidimo s prostim očesom, predavanje Ludvika Jevšenaka v Knjižnici Bežigrad.

5.–11. december: Jutri začetek 13. Animateke! V okviru celovečercev boste lahko, pravijo, “potovali po stripovskem svetu znanstvene fantastike in “steampunka” (April in nenavadni svet) /in/ se prepustili postapokaliptični pravljici za odrasle (Psihonavta)”, med kratkimi filmi pa je tako vedno precej živahno domišljijskega in fantastičnega.

6. december ob 19.00 ter nato vsak torek in četrtek: Bralni seminar o tehnologiji Inštituta za delavske študije v Živku Skvotcu:

Vam je dovolj humanistične topline lučk in kuhanega vina? Tudi letos nameravate požagati novoletno jelko? Prihranite za motorko in bencin in se raje udeležite IDŠ bralnega seminarja o tehnologiji, kjer bomo Človeka utapljali v ledeni vodi kibernetskega feedback loopa. Sicer bomo začeli z upanjem – na prvem srečanju bomo obravnavali Manifest za akceleracionistično politiko (Alex Williams + Nick Srnicek) – a do obletnice Jezusovega rojstva bomo že zagotovo pri singularnosti, Nicku Landu in zombi apokalipsi.

6.–9. december: Vtol: Dokler ne umrem/Until I die v Kapelici: “::vtol:: – znano rusko ime na svetovni sceni robotike in zvočne umetnosti bo v galeriji izvedel performans in svojemu klonu – zvočni instalaciji daroval življenjsko tekočino.”

Še do 8. decembra lahko v parku ob Križankah vidite postavljanje prostorske flourescentno-UV instalacije Pozor, občutljivo na svetlobo! (Photosensitive) v okviru Svetlobne gverile. V dokončani obliki bo na ogled do 5. januarja, vsak dan od 17. do 3. ure.

9. december od 9.00 do 13.00: Sintezna biologija: biorealnost in biofikcija v P19 na FDV. Dogodek v organizaciji fakultetnega Centra za proučevanje znanosti in avstrijske Biofaction KG vključuje predstavitev ekipe Kemijskega inštituta, ki je letos osvojila 1. nagrado na svetovnem tekmovanju iGEM, izbor kratkih filmov in okroglo mizo.

16.–30. december ob 20.00 v Galeriji Kapelica: Zoran Srdić Janežič in Otto Urpelainen: robotski performans in otvoritev razstave Konjska moč (Horsepower): “poetika gibanja je intermedijska situacija za premišljevanje tehnološkega napredka v posthumanističnem kontekstu. Konj v instalaciji je hibridni robot (hibrot) z lastno zaznavno in gibalno inteligenco, ki jo poganja bioreaktor” (projektni blog).

17. december ob 20.00 v Kinu Šiška – dva dogodka: Gledališče Živadinov::Zupančič::Turšič: informans TEOLOGIJA / I. po tekstu Andrea Bretona “Nastop medijev” iz leta 1922 o materializaciji postgravitacijskih oblik. Marko Peljhan, Matthew Biederman et al.: situacija SOFT PROBE (Na robovih SDR): “Z uporabo odprtih orodij in programsko definiranih radijev (SDR) razkrivamo ranljivost sodobnih telekomunikacijskih mrež in omogočamo vpogled v dramatično izgubo zasebnosti in pravico do osebnega elektronskega komuniciranja”.

29. december ob 23.00: Wave Riders! s “sci-fi scapi” v Gala hali.

31. december ob 21.00: Loading 2017 v Pritličju: “The form is broken, content erased, system unresponsive. Reset the device to its default settings.”

Po ilustraciji iz The Half Hour Library of Travel, Nature and Science for young readers, str. 275. London, 1896.

Prvi napovednik za novega Iztrebljevalca je tu.

V Zagrebu lahko prespite v vesoljski kapsuli!

Afrofuturizem: “Nekaterim poznan in za druge eksotičen termin se ohlapno nanaša na neverjetno fuzijo delov: egipčanskih in drugih nezahodnih mitologij, misticizma in magičnega realizma z afrocentričnostjo, moderno tehnologijo in znanstveno fantastiko. Na več načinov obremenjen koncept je letos postal prepoznaven in se prebil v popkulturni mainstream preko prepletenih svetov razvedrila, umetnosti in stila.”

Carrie Fisher je umrla pri 60 letih. Dovolj, 2016, dovolj! Kako je preoblikovala podobo princese. Naslednje leto bo čudno videti osmi del, za katerega je že posnela vlogo …

Diane Duane, pisateljica ZFF: “Prebrati eno knjigo je, kot da bi pojedla eno rezino čipsa”.

Trije razlogi, zakaj brati ZF.

But you’re in the future, you get love by video” (Jillian Mayer, I Am Your Grandma).

Poorly Drawn Lines: So-Deep Space.

Leto 2016 kot prihodnost … … vsaj za privilegirane.

Zvočna kulisa za melanholičen dan: Biophilia (Björk).

Svet Evropske vesoljske agencije je potrdil Slovenijo kot pridruženo članico!

Podkast Številke tokrat o prispevku Inštituta Jožefa Stefana k raziskovanju Marsa.

Institut informacijskih znanosti predstavlja preizkusno različico spletnega knjižničnega kataloga COBISS+ in vabi, da prek obrazca sporočite mnenje o njej, preden naslednje leto nadomesti COBISS/OPAC (več).

Umrla je ena največjih znanstvenic vseh časov, Vera Rubin, astrofizičarka, ki je dokazala obstoj temne snovi.

V 96. letu je umrl tudi John Glenn, ki je še pri 77. kot najstarejši človek poletel v vesolje.

“Evropski sistem satelitske navigacije naj bi za več kot dvakrat izboljšal navigacijske zmogljivosti ter signale na oddaljenih območjih na severu Evrope in v velikih mestih, kjer zaradi visokih zgradb prihaja do motenj. Na voljo bo sicer tudi za uporabo v vojaške namene.” Diši po izboljšani komunikaciji in antiutopiji obenem.

Severni sij, nevihte in drugi svetlobno zanimivi pojavi nad Zemljo skozi leče astronavtov.