April 2018

7. april ob 11.00 na Jesenicah: Meteorita 2018, “znanstvena in fantastična prireditev s pridihom humorja in športa”.

11. april ob 18.30 v Knjižnici Bežigrad: Globoko vesolje in kozmologija – pogovor z Borisom Khamom in Milanom Balažicem.

11. in 12. april v Lutkovnem gledališču Ljubljana: Amit DroriOpice:

Robotsko obredje Opice v izvedbi ljudi in strojev je popotovanje v resničnost skupine eksotičnih robotskih opic. Ta, do popolne nadrobnosti izoblikovana bitja živijo v mehanskem univerzumu, ki briše meje med človekom in strojem, med »živimi« in »mrtvimi«. Kot da se ne bi zavedale zunanjega sveta, opice živijo v svojem popolnem, umetnem mikrokozmosu. Ustvarjene so bile zato, da bi v nas po eni strani spodbudile občutek za globoko istovetenje, po drugi pa sprožile razmislek o razlikovanju od človeka in njegovih »misli«. To tavanje med sočutjem in odmikom ustvarja odrsko resničnost protislovij in čustvene napetosti.

Meje med umetnostjo in znanostjo, med gibajočim se in statičnim, skritim in vidnim briše dvanajst izvajalcev: trije ljudje in devet robotskih opic, poleg njih pa še celo vesolje svetlobne in zvočne tehnike. Srečanje živih in neživih izvajalcev ustvarja odnose in čezvesoljsko interakcijo. Predstavo, ki jo je Drori s skupino svojih sodelavcev snoval in ročno izdeloval v obdobju petih let, odlikuje do obsedenosti natančno izdelano orodje – več kot tristo strojev na odru skrbi za nadroben prikaz anatomskih lastnosti in izrazne mimike likov. V projektu so uporabljene t. i. odprtokodne tehnologije, EMG, tradicionalne in sodobne tehnike obdelave ter predelave lesa in kovine.

13. april ob 18.30 v Vodnikovi domačiji: Deklina zgodba, performans društva Novi dijak.

14. april ob 10.00 v Balassijevem inštitutu Ljubljana: Družinski dan s palačo čudes: “Palača čudes je bila svojčas prvi ‘science center’ Vzhodne in Centralne Evrope. Svoje obiskovalce pričakuje s tremi naravoslovnimi razstavami in trendovskimi igrami, vezanimi na znanost, s sobami pobega in s projekcijami zanimivih in nevsakdanjih kratkih filmov.”

17. april ob 20.00 v Kinu Šiška: Stripolis | Iznajdba stripovskega romana.

18.–22. april v Kinoteki in Kinodvoru: festival žanrskega filma Kurja polt 5: Ko narava podivja (“V prvi vrsti sem sodijo filmi o ‘naravnih pošastih’ (creature feature), ekološke grozljivke, srhljivke in znanstvena fantastika, v ohlapnejši definiciji pa še žanrski filmi o naravnih katastrofah”).

23. april, vsepovsod: svetovni dan knjige, pri nas pa prav posebej znova Noč knjige.


Ob 50-letnici filma 2001: Odiseja v vesolju je izšla prva knjiga o njej v slovenščini: Kubrickova Odiseja v vesolju filmskega kritika Matica Majcna. Da nove 70-milimetrske kopije, ki jo je ob tej priložnosti izdal Christopher Nolan, ne omenjamo (“ultimate trip“, pravijo). Več: Prvoosebna potopitev v nadrealistično okolje filma.

31. številka Razpotij se ukvarja z umetno inteligenco.

BBC-jeva miniserija po romanu Chine Miévilla The City and the City.

Spletni interaktivni dokumentarec o M. C. Escherju.

Zakaj je v fantastičnih romanih toliko hrane? :)

Kaj naj bi nosili leta 2000 po mnenju modnih oblikovalcev tridesetih.

Tehnofuturisti in strašni eksperiment UI po imenu Roko’s Basilisk (jap, spet ta singularnost).

Kako dramatičen je bil konec Esinega ATV Jules Verne ob vstopu v atmosfero, da o “visokotemperaturnem koncu” kitajske vesoljske postaje Tiangong 1 ne govorimo.