April 2013

19.–25. april: Slovenski dnevi knjige v Mariboru (literarni maraton bo 23. aprila, ob svetovnem dnevu knjige). Petra Kolmančič: “Knjige so ena tistih front sodobne družbe, kjer še živo utripa življenje; ker se v njih življenje še uspešno upira plenilski, brutalni in dušeči moči konvencij, družbe, tradicije, teorij, ideologij in sistemov.

22.–26. april: Slovenski dnevi knjige v Ljubljani (potekali bodo še v Kopru, Novem mestu, Celju, Ormožu in Lenartu). Evald Flisar: “Narod, ki se pogreza v barbarstvo in vleče s sabo tudi vse nas, pa naj še tako divje opletamo z rokami, da bi se oprijeli rešilne bilke, lahko reši samo še kultura. Zveni obrabljeno, kajne? Frazo smo slišali že tisočkrat – a nehajmo se slepiti: še nikoli do zdaj ni vsebovala toliko krute resnice.”

26. april: Animirana Vstaja zombijev v Kinoteki ob 19.00.

Malo za nazaj: februarja je izšla dolgo pričakovana 13. številka Neskončnosti, marca pa še Jašubeg en Jered, tokrat v slo in ang.

Slavko Pregl o potencialnih rešitvah v slovenskem knjigotrštvu (ozadje prodaje Mladinske knjige).

Slovensko spletno knjižnico Biblos uporablja že 6000 ljudi.

Hrvaške ZF revije: o dveh, ki smo ju zagreto spremljali, in o tretji, ki je več kot spodobna naslednica prve (naj spomnimo tudi na arhiv skeniranih Siriusov in druge jugoslovanske ZF revialne dediščine).

Nagrade, nagrade (so vsaj okviren kazalnik, kaj se splača vzeti v roke): objavljene so nominacije za nagrade hugo, BSFA je razglasila zmagovalce za lansko leto, znan je tudi prejemnik nagrade Philipa K. Dicka (nominiranci).

Žalostna novica obolelega Iaina M. Banksa.

Tudi v tokratni številki Eye to the Telescope je nekaj odličnih pesmi.

Zanimiva debata o (ne)dostopnosti ZFF (ki “včasih kot jazz trpi zaradi lastne prefinjenosti”) in razlogih za priljubljenost antiutopije (“literarne katarze”) ter paranormalne romantične/urbane fantastike.

Informativna serija člankov io9 o ZF šundu pod totalitarnimi režimi: Nemčija, Rusija, Japonska in Španija.

Kratka sovjetska protikapitalistična ZF animacija iz leta 1924, Mežplanetnaja revoljucija (Interplanetary Revolution; IMDb).

Še dve kratki z Animateke: Xin Sun in Yun Li: Happy Life (“Neke nevihtne, deževne noči fant po imenu EGG izleže jajce, iz katerega se izvali pošast. Fant jo v grozi odvrže v gozd. Toda bizarni dogodek se vsako noč ponovi in EGG tudi sam sebe začne doživljati kot pošast, kar ga žene v čedalje večjo osamo.”); Alexandre Alëxeieff in Claire Parker: Le Nez:

Film je izjemen primer tehnike pinscreen, dejansko animacije s sencami, pri čemer Alexandre ustvarja na pozitivni strani velikega črnega platna, polnega bucik s ploščato glavico, Claire pa na negativni strani. Globlje kot so potisnjene bucike, svetlejši je učinek, tekstura sivih odtenkov pa ustvari videz mezzotinte. Nadrealistična zgodba, ki je delo ruskega pisatelja iz 19. stoletja Nikolaja Gogolja, govori o brivcu, ki v sveže pečeni štruci kruha odkrije nos. Ta v hipu zaživi svoje življenje, kar hudo vznevolji mladeniča, ki je brez njega izgubljen in prikrajšan. Praznino zakrije s klobukom in nos prosi, naj se vrne. Ker je nos oblečen nekoliko elegantneje kot njegov nekdanji lastnik, je prošnja zavrnjena.

Daniel Dennett in Cornel West o filozofiji Matrice.

Blade Runner “smrtonosno dolgočasen” :) (za zagrete analitike podrobna razprava).

Britanski Misfits bodo dočakali samo še eno sezono.

Nezemljani so lahko prispodoba za marsikaj.

Pravzaprav tolažilno: zelo zanimiva dejstva o vesolju.