April 2011

Dajte no, vsi sodimo knjige tudi po platnicah.

Če ne drugega, lahko po tehnični izvedbi ilustracije in izboru pisave določimo približno starost knjige. Do neke mere to velja tudi za motiv. Danes vesoljska dirka velesil pač ni več aktualna tema; obiski komičnih in vse preveč antropomorfnih malih zelenih niso tako pretresljiva ideja; zaradi tehnološkega napredka je marsikateri koncept izgubil tisti kanec znanstvene kredibilnosti, ki je v našem žanru obvezen.

Kljub temu so precej redke založbe, ki ZF obravnavajo kot pravo literaturo in so pri oblikovanju ustrezno inovativne. Poceni tisk, t.i. šund, večinoma še kar vsiljuje vizualije, ki diskriminirajo velik del bralcev in jim s tem onemogočajo identifikacijo z liki. Poleg tega ustvarjajo napačno sliko o vsebini, s katero pogosto nimajo prav nič skupnega. Nebralcem ZF pustijo površen vtis, da gre za marginalen, stereotipen, zastarel, naiven in otročji žanr, zaradi česar knjige niti ne odprejo.

Še posebej se razjezimo, kadar založniki storijo tako krivico našim najljubšim avtoricam in avtorjem, zato si vzemimo trenutek za ogorčeno moraliziranje glede motivov, ki kar nočejo izumreti: podoba mišičastega in težko oboroženega protagonista s prsato, dolgonogo in, paradoksalno, submisivno Amazonko; falusoidni projektili in rakete; nesmiselne eksplozije in uničevanje; podobe tujcev in pošasti z zverinskimi, nasilnimi izrazi – učbeniški primeri rasizma, šovinizma in seksizma; novovalovsko obarvan, mističen ali spiritualen kič, neprimeren za literaturo. K cenenemu videzu bistveno prispeva barvna shema, ki spominja na senzacionalistične tabloide in reklamno pošto supermarketov. Spodaj nekaj primerov odlične in absurdno slabe prakse:

ZF v sklopu The Book Cover Archive za »cenjenje in kategorizacijo odličnosti v oblikovanju knjižnih platnic«.

Impresivna galerija naslovnic pri založbi Penguin izdane znanstvene fantastike od začetkov leta 1935 do danes.

Kako šokirajo čudovite ZF naslovnice: primerjava s prejšnjo podobo.

Nenavaden likovni koncept Deichove ZF knjižne zbirke.

Odlična nova podoba Orwellovega 1984.

Mlada Sanda Zahirovic je za Orion oblikovala te osupljive naslovnice s preprosto metodo rezanja potiskanega papirja. Založniku so bile tako všeč, da je uporabil nespremenjene. Upamo, da je to začetek širšega trenda!

Visco: Vizualno kazalo ZF naslovnic – podrobna podatkovna baza, na podlagi katere so pri Coverpop zložili nekaj tisoč ZF revij v interaktiven bibliografski mavrični kolaž.

Manjši nabor zanimivih starejših ZF naslovnic.

Good Show Sir: »Le najslabše ZFF naslovnice«.

Zbirka naslovnic ZF šunda.

Najslabše ZFF knjižne platnice; kot zapiše Bucholz: »Absolutno najslabša plat vsakega fantastičnega romana, poleg pisanja, je nesmiselna naslovnica, skoraj na vsakem.«

Najbolj strašljive gromozanske glave z znanstvenofantastičnih naslovnic. »Znotraj knjige ne more biti nič tako grozljivega,« ima verjetno prav Andersova.

Še enkrat vrzimo pogled na ovitke ZF knjig: o odnosu med estetskimi načeli in tržnimi mehanizmi (tudi omenjeni prispevek Irene Gallo, umetniške vodje Tora, je vreden branja).

Roger Ebert predstavi nekaj najljubših (večinoma stereotipnih in par navdihnjenih): »V zmedeni mladosti sem jih prebral do zadnje besede. Zdaj ljubim njihove naslovnice«.

Kaj pa, če sodimo knjigo samo po platnicah, ali pa še to ne? Izšel je slovenski prevod Bayardovega Kako govoriti o knjigah, ki jih nismo prebrali.

Ob tej priložnosti še vabilo k sodelovanju pri dopolnjevanju Vodnikove galerije na temo slovenske ZFF; zelo dobrodošli so skeni ali posnetki naslovnic starejših monografij in glasil v slovenščini ter prevodov v tuje jezike, pa tudi promocijskih materialov filmskih projekcij, gledaliških predstav, likovnih razstav, konvencij idr. dogodkov: kot vedno pišite na vodnik.zf (at) gmail.com.

Mimogrede: še do 2. aprila poteka v ljubljanskem Cankarjevem domu Svetovni vrh knjige 2011 z naslovom Knjiga kot nosilka razvoja človeštva; v poslušanje toplo priporočamo tale posnetek o ljubljanski resoluciji o knjigi.

Ne pozabite: od 4. do 22. aprila se odvija festival s pestrim programom Literature sveta – Fabula 2011. Kot vemo, sta med dosedanjimi prejemniki Dnevnikove nagrade Fabula tudi avtor fantastike Nejc Gazvoda in pisateljica kvirovske/feministične ZF Vesna Lemaić.

Še žalostna novica iz tujine. Joanna Russ, avtorica kultnega feminističnega romana The Female Man, je pri 74 letih preminula za posledicami kapi. Pa smo upali, da bomo prebrali še veliko njenih besedil.